[kezdőlap]  [kapcsolat]  [impresszum]  [english]

Szívünk Napja 2007. szeptember 30.A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány idén is megrendezi a Szívünk Napja elnevezésű rendezvényét. A programot 2000 óta minden év szeptember havának utolsó vasárnapján számos országban megrendezik.

 

Prof. Dr. Forster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke: Hazánkban az emberek több mint a fele (52%-a) szív és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is ezeknek a betegeknek az ellátására irányul. Azt kívánjuk elérni, hogy ne csak az orvosok mondják meg az embereknek, hogy mire vigyázzanak. Sokkal sikeresebb lehet az egészséges életmódért zajló küzdelem a betegséggel fenyegetett korosztály gyermekei segítségével, hiszen az egészségtudatos életmódot gyermekkorban a legkönnyebb elsajátítani. A Szívünk Napján a legkiválóbb kardiológusok és más szakemberek nyújtanak segítséget a kilátogatóknak. A megelőzésre nagy szükség van, hiszen egyre riasztóbb adatokkal kell szembenéznünk. Hazánkban 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, legalább 1 millió embernek cukorbetegsége és a magyar lakosság legalább 50%-a túlsúlyos. A dohányzás és alkoholfogyasztás mértékében a nemzetközi kimutatások "előkelő" helyezettjei vagyunk. Mindezek következtében Magyarországon 7-9 évvel rövidebb ideig élünk egészségben, mint az Európai Unió országainak az átlaga.

Számunkra az idén a fiatalok, a gyerekek a legfontosabbak. Ők azok, akik akár mindennap elmondják szüleiknek, családtagjaiknak, hogy igenis érdemes és kell figyelni saját egészségükre. Ezért is fogott bele az MKT és az MNSZA a kampányba, melynek az "Apád, anyád idejöjjön!" címet adták. Ennek értelmében a fővárosi iskolák között hirdetünk versenyt, melyik osztály tud minél több szülőt rávenni arra, hogy eljöjjenek a Városligetbe és megméressék kockázatukat, legyenek tisztában a megelőzés lehetőségeivel. Az iskolások számára két korcsoportban, a 10-14 és 14-18 évesek számára hirdetünk versenyt. A kilátogató gyerekek számára külön programokat biztosítunk. Kipróbálhatják állóképességüket a helyszínen kiállított kalandpályán, többféle játékban vehetnek részt, különböző nekik szóló előadást hallgathatnak meg, többek között a dohányzás káros hatásairól, az egészséges táplálkozásról, a napi zöldség és gyümölcsfogyasztás előnyeiről.

Dr. Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke:
A Szívünk Napjára a háziorvosokat is invitáljuk. Ők azok, akik a legtöbbször találkoznak a betegekkel. A régióban minden háziorvoshoz eljuttatjuk azt a kártyát, amivel "beutalják" betegeiket a Szívünk Napjára. Minden beérkező a háziorvosa által lepecsételt nyomtatványt bedobja egy urnába, cserébe megkapják a betegtájékoztatót, szűrőnaplót. A legtöbb beteget elküldő háziorvost díjazzuk. Nem a díjak mértéke a fontos és ezt a kollégák is tudják, hanem az, hogy minél többen legyenek tisztában saját egészségükkel. A szakértők már régóta hangoztatják, a betegségek megelőzése és a gondozás közös feladat, a betegnek segítenie kell orvosát, hogy Ő is segítséget nyújtson neki.

Dr. Kiss Róbert, a Magyar Kardiológusok Társasága főtitkára:
Lehetőség a nyílik a kilélegzett levegő szén-monoxid (CO) tartalmának megmérésére, mely a dohányzás káros hatására megemelkedik. Jelen lesz a Szívriadó Program, amely olyan gondozást tűz ki célul, amely nem csak a paramétereket csökkenti, hanem megvalósítja a teljes érvédelmet. Lesz még a helyszínen vérnyomásmérés tanácsadással együtt, vércukorszint mérés és más hasonló szűrések is.

Dr. Mucsi János tüdőgyógyász, a Magyar Dohányzásellenes Koalíció képviselője: A dohányzás valójában betegség, mely komoly következményekkel jár a fiatalok számára is. Ezek egyfelől közvetlen, másfelől közvetett veszélyek. A közvetlen veszélyforrások közismertek, minden harmadik ember dohányzik Magyarországon. Évente 28 - 30 ezren halnak meg - egy kisvárosnyi ember - a dohányzás okozta valamilyen betegségben, 2300-an pedig passzív dohányosként. A közvetett veszélyeket illetően a kábítószer-fogyasztás szempontjából a dohányzás kiemelt kockázatot jelent a fiatalok számára. A fiatal korosztályt még nem foglalkoztatja, hogy milyen állapotban lesz a dohányos ember 10-20 év múlva, ezért más módszerekkel próbáljuk a fiatalokkal megértetni a dohányzás problémáját. Ilyen lehet a cigarettatermékek ára, vagy pedig a társasági életre gyakorolt negatív hatása. A helyzet akkor javulhat, ha a dohányosoknak sikerülne leszokni, minden második megpróbálja végleg letenni a cigarettát, bár ez 30-ból csak 1-nek sikerül. Ennek az aránynak a javítására találták ki a nikotinpótló kezelést, hiszen éppen a nikotintól akarnak a dohányosok megszabadulni. A leghatékonyabb gyógyszerek ugyanakkor a nikotinmentes gyógyszerek között találhatók.

2016. szeptember 25.

Millenáris Park

Szervezők
 
 
Főtámogatók:Támogatók:Média támogatók:Támogató partnerek