[kezdőlap]  [kapcsolat]  [impresszum]  [english]

Szívünk Napja 2010 - Kecskemét

A Szív Világszövetség (World Heart Federation) kezdeményezésére 2000. óta minden év szeptemberének utolsó vasárnapján - a Szív Világnapján - a figyelem a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre irányul.

A Szívünk Napján - a Szív Világnapján

2010. szeptember 26.-án 14.30-tól

Kecskemét Főterére várják az érdeklődőket a szervezők:

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni - több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást - hitelesen, megalapozottan, közérthetően. A megelőzés mellett a betegségek korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel szerepére hívjuk fel a figyelmet.

Ahogy azt a kezdeményezés jelmondata is mutatja, a kardiológusok ebben az évben világszerte kitüntetett figyelmet szentelnek a mozgás egészségmegőrző szerepének hangsúlyozására, így ez lesz az idei rendezvény központi motívuma is. A szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításának egyik legfontosabb pillére ugyanis a rendszeres testmozgás. A rendszeres testmozgás hiánya ugyanis az egyik kiemelt kockázati tényezője a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának. Az elégtelen mozgás ráadásul azon rizikófaktorok közé tartozik, amelyek szilárd elhatározással könnyen kiküszöbölhetőek lennének. Már pusztán napi 30 perc séta előnyös hatásai is hamar jelentkeznek, ráadásul a rendszeres mozgás szívre gyakorolt hosszú távú, jótékony következményei még értékesebbek.

A Szívünk Napja rendezvényén ingyenesen vehetők igénybe azok a szűrővizsgálatok, amelyek révén az emberek megtudhatják, hogy az adott pillanatban milyen állapotban is van szívük valójában. Az érdeklődők koleszterinszint, vércukorszint, vérnyomás, BMI, testzsír-százalék, haskörfogat mérésen, valamint obezitás vizsgálaton vehetnek részt. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mit lehet, mit érdemes tenni az említett rizikófaktorok csökkentése érdekében.

Azok, akik élnek a szűrővizsgálat biztosította lehetőséggel, az előző évekhez hasonlóan idén is orvosi tanácsadásban részesülhetnek. A kapott értékek alapján elvégzett konzultáció és orvosi javallatok révén pedig megtanulhatják, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy a legnagyobb eséllyel szálljanak harcba egészségük megőrzése érdekében. Az önkéntes jelentkezők számára a tanácsadás mellett arteriográfiás vizsgálati lehetőséget is biztosítanak a szervezők.

PROGRAMOK Délután 14.30-tól

Végig a Rákóczi úton a Főtérig

 • "Kocogj a nagyi után" Séta és futás az egészségért 14:30-tól
  - Gyülekezés és szűrési könyvecskék kiosztása és a Rákóczi út végén,
  - ugyanitt jelentkezés a "Mozogj a szívedért" vetélkedőre

Kecskemét Főtere

 • Szűrővizsgálatok
  Vérnyomás- , vércukor- , koleszterin- , testzsír- mérés, obezitás vizsgálat,
  Egyéni szív és érrendszeri kockázat meghatározás,
  Orvosi tanácsadás

 • Életmód-tanácsadás egészségmegőrzés, táplálkozás, gyógytorna
  Frissítő hátmasszázs - Ölelő Kéz Alapítvány

 • Dibben-Dobban Szív- és Egészségvédő Gyermekprogram

 • "Egészségesen finom" - étrendi tanácsadás

 • Közös torna

 • "Mozogj a szívedért" sportvetélkedő
  A KTE-Ereco NB I-es focistái részvételével
  Fődíj három értékes sportszercsomag

Élj és mozogj a szívedért - Sportverseny iskoláknak

FELHÍVÁS

Az idei Szívünk Napja rendezvényre a szervezők várják az iskolásokat is. Egészséges gyermekből válik egészséges felnőtt, és ebben fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak. Ezért a jelentkező fiatalokat először a Rákóczi út végétől várják a főtérig tartó kocogásra. A lebonyolításban a Hírös Futóklub segít. A főtéri sátrak között játékos sportvetélkedőn tehetik próbára ügyességüket az iskolások. A KTE-Ereco ismert focistái szervezik a dekázgató versenyt, lesz hulla-hopp karika és ugrálókötelezés. A verseny lebonyolításában és az akadálypálya megszervezésében a Gyógytornászok az Egészségért alapítvány szakemberei segítenek. A legjobban szereplő iskolák között összesen 140,000 Forint értékű sportszert osztanak szét a szervezők a rendezvény támogatóinak jóvoltából.

EREDMÉNYEK

EGYÉNI   ISKOLA
Ruzsa Vivien
Mátyás Király Általános Iskola
1. helyezett Mátyás Király Általános Iskola
Veszelszki Dóra
Angolkisasszonyok
2. helyezett Kecskeméti Református Általános Iskola
Németh Hédi
Arany János Általános Iskola
3. helyezett Tóth László Általános Iskola

Galéria - Szívünk Napja 2010 - Kecskemét

2010. szeptember 26.


Élj és mozogj a szívedért

Pályázat

A Magyar Kardiológusok Társasága által létrehozott Magyar Nemzeti Szívalapítvány pályázatot hirdet a Szívünk Napja - Szív Világnapja 2010. évi országos megrendezésére

Sajtóközlemény

Támogatók


Szervezők
Szívbetegekért, a Szívinfarktus Megelőzésére Alapítvány

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítvány

Ölelő Kéz Ápolási és Hospice Alapítvány

Gyógytornászok az egészségért Alapítvány

ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete

Hírös Futóklub

 
 

Média