[kezdőlap]  [kapcsolat]  [impresszum]  [english]

Szívünk Napja 2013 - Kecskemét

A Szívünk Napján - a Szív Világnapján

2013. szeptember 29.-én 15.00 -tól

Kecskemét Főterére várják az érdeklődőket a szervezők:

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal. A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni - több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást - hitelesen, megalapozottan, közérthetően. A megelőzés mellett a betegségek korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel szerepére hívjuk fel a figyelmet.

A Szívünk Napja rendezvényén ingyenesen vehetők igénybe azok a szűrővizsgálatok, amelyek révén az emberek megtudhatják, hogy az adott pillanatban milyen állapotban is van szívük valójában. Az érdeklődők koleszterinszint, vércukorszint, vérnyomás, BMI, testzsír-százalék, haskörfogat mérésen, valamint obezitás vizsgálaton vehetnek részt. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mit lehet, mit érdemes tenni az említett rizikófaktorok csökkentése érdekében.

PROGRAMOK Délután 15.00 -tól

 • Pirosban a Nőkért - Séta az egészségért
  Végig a megújult Rákóczi úton a Főtérig - Gyülekezés és szűrési könyvecskék kiosztása a Rákóczi út Vasútkert felőli végénél 14:45-től. A sétán résztvevők elsőként, soron kívül vehetnek részt a szűrővizsgálaton.

  Pirosban a Nőkért nyereményjáték
  A Magyar Nemzeti Szívalapítvány Pirosban a Nőkért kampánya részeként a pirosba öltözött sétálók nyereményjátékban vehetnek részt. Ehhez a rendezvényen a Pirosban a Nőkért totót kell kitölteniük a nőket fenyegető szívbetegségekről. A kérdésekre természetesen a válaszokat is megtalálják a helyszínen. A szerencsés nyertesek szponzoraink jóvoltából értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.

Kecskemét Főtere

 • Megnyitó -
  Dr. Nagy András, Magyar Nemzeti Szívalapítvány; B. Király Györgyi, KorKontroll Társaság

 • Szűrővizsgálatok
  Vérnyomás- , vércukor- , koleszterin- , testzsír- mérés, obezitás vizsgálat,
  Egyéni szív és érrendszeri kockázat meghatározás,

 • "Dobd le a kilókat" - életmód-előadás - Bulla Bianka életmód tréner, KorKontroll Társaság
  Mindennapjainkat gyakran nem a csend és a nyugalom jellemzi, számtalan elvárásnak igyekszünk megfelelni, miközben a határidők „tegnapra” szólnak- mégis, ebben a nagy hajszában álljunk meg egy percre és gondoljuk végig: Tényleg úgy akarunk átrohanni az életünkön, hogy közben folyton kimerültek és feszültek vagyunk? Hogy újból és újból megbetegszünk? Hogy olyan testbe vagyunk zárva, amelynek működését alig ismerjük, és amelyet nem tudunk teljesen elfogadni? Ha nem, akkor próbáljunk meg energikusabbak, egészségesebbek, vonzóbbak , és karcsúbbak lenni, elmondjuk hogyan. Hiszen az elhízás társult betegségei- magas vérnyomás, magas koleszterinszint, kettes típusú diabétesz- a szívünket is veszélyeztetik.

 • "Egészségesen finom" - étrendi tanácsadás - Hohn Edit dietetikus és munkatársai

 • Újraélesztés oktatás - Dr. Szabó István, Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Osztály és munkatársai

 • Szív kincsesláda - óvodai program - Ambrus Gyöngyi

 • "Gyermekkuckó" - Vöröskereszt

 • Közös torna - Turcsányi Zselyke gyógytornász

 • Salsa táncbemutató és közös tánc a Dolce-Dance tánciskolával

 • grandUP fitness-, táncbemutató
A Pirosban a Nőkért mozgalomról

"Pirosban a Nőkért", ez a neve annak a mozgalomnak, amelyet a Szív Világszövetsége (WHF) indított el. A szervezet szívügyének érzi, hogy valamennyi tagországába eljusson ez a kezdeményezés.

A Szív Világszövetsége tagjaként Magyarországon a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és Magyar Kardiológusok Társasága indította el ezt a mozgalmat.

Az idei Szívünk Napja rendezvényen kiemelten jelenik meg a Pirosban a Nőkért mozgalom. Bár a közhiedelem főként a férfiakra érzi veszélyesnek a szív- és érrendszeri problémákat, a tény az, hogy a keringési betegségek méginkább érintik a nőket*. Az idei rendezvényen nagy hangsúlyt kap az, hogy a hölgyek szívét milyen egészségügyi kockázatok fenyegetik, valamint megtudjuk, mit kell tenniük annak érdekében, hogy minél tovább doboghasson a szívük valamennyiünkért. A szív- és érrendszeri betegségek ugyanis megfelelő életmóddal megelőzhetőek lennének. 80 %-kal csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ha kiiktatjuk életünkből a rizikófaktorokat.

Idén Magyarországon a Szív dalának megjelenésével kezdődött el Pirosban a Nőkért mozgalmának legújabb kampánya. A dalt Oroszlán Szonja színésznő, Radics Gigi és Wolf Kati énekesek készítették el. A Szívünk Napja központi rendezvényén élőben is hallható lesz majd a Szív dala.

Mindazok, akik hisznek a Pirosban a Nőkért mozgalom céljaiban, abban, hogy a nőknek is oda kell figyelniük a szív- és érrendszeri betegségekre, öltözzenek pirosba a Szív Világnapján. Ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy veszélyben a nők szíve!

* A szív- és érrendszeri betegségek a nők halálozásának 57 %-át okozták 2011-ben (Központi Statisztikai Hivatal).

Videó - Szívünk Napja 2013 - Kecskemét

2013. szeptember 29.

Támogatók


Szervezők
Szívbetegekért, a Szívinfarktus Megelőzésére Alapítvány

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítvány

ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete

Tudományos Ismeretterjesző Társulat Bács-Kiskun Megyei Egyesülete

Kor Kontroll Társaság

 
 

Média