[kezdőlap]  [kapcsolat]  [impresszum]  [english]

Szívünk Napja 2011 - Városligeti programok

A Szív Világnapján hagyományosan a Városligetben megszervezett rendezvény idén a szívbetegségre hajlamosító kockázati tényezők kiküszöbölésére, korai kezelésére hívja fel a figyelmet.

Szívünk Napja BudapestenKattintson a képre a részletes térkép megtekintéséhez!

Színpad

A Szívünk Napján az életmódváltást szeretnénk népszerűsíteni - több mozgást, a dohányzás elhagyását, egészségesebb táplálkozást - hitelesen, megalapozottan, közérthetően.

Programtervezet    Szívünk Napja 2011 - forgatókönyvA rendezvény házigazdái


10:00 - Megnyitó


10:20 - Kockázati tényezők - célok és célértékek


11:15 - Dohányfüstmentes életért


12.00 - Szívinfarktus tünetei és kezelése - Szívhang Program


12:30 - Pirosban a Nőkért - Dr. Matos Lajos


13:00 - Korunk népbetegsége az elhízás


13:50 - Pitvarfibrilláció tünetei, kezelése


14:20 - Újraélesztés


15:55 - Salsa aerobic


18:30 - Republic koncert

Mérések, szűrővizsgálatok


Vérnyomásmérés

A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát "néma gyilkosnak", mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni.

Vércukormérés

A cukor (glukóz) felelős a szervezet energiaellátásáért. Normális körülmények között a cukor hamar eltűnik a vérből és beépül az energiaraktárba, ellenkező esetben viszont a vércukorszint kórosan megemelkedik. A vérben lévő glukóz a szervezet minden szervéhez és szervrendszeréhez - többek között a szívhez, az erekhez, a vesékhez és az idegrendszerhez - eljut. A magas vércukorszint a szívizomelhalás, a stroke, a vakság és a végtag elvesztésének veszélyét rejti magában.

Koleszterinmérés

A koleszterin zsírban oldódó vegyület, a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen anyag. A összkoleszterin-szint különböző koleszterin frakciók együttesen adják. A koleszterin mellett a triglicerid szint emelkedése is elősegíti szívkoszorúér-betegség kialakulását. A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés.

Testtömegindex mérés, obezitás vizsgálat

A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer, az elhízottaknál már háromszor gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál. A testtömegindex a testsúly és testmagasság egyfajta arányszáma. A testtömegindex (angolul body mass index, BMI) a legelterjedtebben alkalmazott mutatószám az elhízottság (vagy éppen soványság) megítélésében. A kg-ban számított testtömeget kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Az így kapott szám a testtömegindex.

Tanácsadás

További programok

X-Faktor – Summer Sisters


Véradás - Adj vért, és ments meg három életet!


Salsa Fuerte táncbemutató


X-Faktor – Shodeinde Dorka


Barátok közt közönségtalálkozó


Mozogjunk együtt, a színpadon Katus Attila


X-Faktor – Vastag Csaba


Backdoor koncert


Találkozó az egyszervolt.hu figuráival


Barátok közt közönségtalálkozó


Országos Mentőszolgálat bemutatója

2016. szeptember 25.

Millenáris Park

Szervezők
 
 
Főtámogatók:Támogatók:Média támogatók:Támogató partnerek