[kezdőlap]  [kapcsolat]  [impresszum]  [english]

Szívünk Napja 2009 - Élj és Tégy a Szívedért

Élj és Tégy a Szívedért - ez a jelmondata idén a hagyományos Szívünk Napjának. A rendezvény középpontjában a munkahely egészségmegőrző szerepe áll. A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet, arra hogy nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyen is figyeljünk önmagunk és mások egészségére. A betegség felismerésében és a megelőzésben tudjanak meg többet a szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről, azok felismeréséről. "Mozduljunk együtt - közösen könnyebb"

Hazánkban az emberek több mint a fele (52%-a) szív és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is ezeknek a betegeknek az ellátására irányul. A megelőzésre nagy szükség van, hiszen egyre riasztóbb adatokkal kell szembenéznünk. 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, legalább 1 millió embernek cukorbetegsége és a magyar lakosság legalább 30%-a túlsúlyos. A dohányzás és alkoholfogyasztás mértékében a nemzetközi kimutatások előkelő helyezettjei vagyunk. Mindezek következtében Magyarországon 7-9 évvel rövidebb ideig élünk egészségben, mint az Európai Unió országainak az átlaga. A szívbetegség kockázati tényezőinek kiküszöbölése, a hajlamosító állapotok korai kezelése hosszú egészséges életévekkel hálálja meg a figyelmet.

Melyek a legfőbb kockázati tényezők?

Magas koleszterinszint
A szívbetegségek és a szélütés mintegy harmadát a magas koleszterinszint okozza. A koleszterin rossz (LDL) és jó (HDL) alkotórészekből áll. A magas trigliceridszint (TG) is ártalmas

Magas vérnyomás
A szélütés vezető kockázati tényezője, a keringési betegségek mintegy feléért felelős. Fontos, hogy a magasvérnyomásban szenvedők éljenek 140/90 alatti értékekkel. A helyes technikával végzett otthoni vérnyomásmérés fontos kiegészítője a rendelőben mért értékeknek.

Magas vércukorszint - cukorbetegség
A cukorbetegek szívbetegségi kockázata kétszeres.

Mozgásszegény életmód
A szívbetegség kialakulása másfélszer gyakoribb

Dohányzás
Kétszeres kockázat fokozódást jelent. Manapság már hatékony módszerek segítik a dohányzásról leszokni kívánókat. Veszélyes a passzív dohányzás is, ezért lenne fontos a Nemdohányzók Védelméről szóló törvény mielőbbi elfogadása hazánkban is.

Helytelen étrend
A túlzott sófogyasztás magas vérnyomást, a túl sok telített (állati eredetű) zsíradék és a transzzsír magas koleszterin szintet, érelmeszesedést okoz. A zöldségek és gyümölcsök bőséges fogyasztása véd a szívbetegség ellen.

Stressz

Mivel lehet megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását?

Rendszeres aktív testmozgás
A rendszeres, aktív testmozgás csupán elhatározás kérdése. Fontos, hogy a formája, mennyisége és intenzitása igazodjon az egészségi állapothoz, teherbíráshoz. A megfelelő mértékű és rendszeres testmozgás csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, és a magas vérnyomás, valamint a szív és érrendszeri betegségek előfordulását. Felnőtteknek naponta 30, gyermekeknek 60 perc testmozgás ajánlott.

Egészséges táplálkozás
A helyes életvitel kialakításának alapja az egészséges táplálkozás. Ezt számtalan tanulmány bizonyítja. Csökkenthetjük a betegségcsoport kialakulásának kockázatát, ha mellőzzük a telített zsírsavakat tartalmazó tápanyagokat, mint például a sertéshúst. Helyettük együnk telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mint a hal vagy a szárnyas. Javítunk étrendünkön, ha sok gyümölcsöt illetve zöldséget, magvakat, zsírszegény tejet, teljes őrlésű gabonából készült termékeket fogyasztunk.

Ajánlások a szívbetegség megelőzésére:

 • Ne dohányozzon
 • Rendszeres testmozgás - legalább 30 perc hetente 5 nap
 • Egészséges étrend
 • Túlsúly kerülése (testtömeg-index 25 alatt)
 • Vérnyomás 140/90 Hgmm alatt
 • Koleszterin szint 5 mmol/l alatt
 • LDL (rossz) koleszterin 3 mmol/l alatt
 • Normális szénhidrát anyagcsere
 • Túlzott stressz kerülése
 • Szükség esetén megfelelő gyógyszerek szedése
 • Korai szív és érrendszeri betegség esetén a családtagok szűrése

2016. szeptember 25.

Millenáris Park

Szervezők
 
 
Főtámogatók:Támogatók:Média támogatók:Támogató partnerek